Inleiding uit dit rapport:
Stikstof: een flinke opgave
Te veel stikstof is slecht voor de natuur en luchtkwaliteit. In Nederland ligt dan ook een stevige taak om de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden terug te dringen en de kwetsbare natuur te herstellen. Tegelijkertijd willen we de economische ontwikkeling behouden en versterken. We werken aan oplossingen die de vergunningverlening in de landbouw, (woning)bouw, infrastructuur en andere projecten weer mogelijk maken. Voor de lange termijn investeren we onder meer in natuurherstel en verduurzaming van de landbouw. Samen zoeken we nieuwe verdienmodellen die bijdragen aan maatschappelijke opgaven, zoals klimaat en biodiversiteit. Zo behouden we de leefbaarheid en sociaaleconomische ontwikkeling op het platteland.
Het stikstofvraagstuk is ingewikkeld en raakt bijna alle sectoren. In Overijssel kiezen we voor een brede aanpak, waarin het terugdringen van de stikstof, een duidelijk perspectief voor alle sectoren, en vergunningen die voor de rechter overeind blijven centraal staan. Stapsgewijs nemen we maatregelen die voor zoveel mogelijk situaties een oplossing bieden.
Het Rijk neemt generieke maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Het kan zijn dat regionaal aanvullende maatregelen nodig zijn om de stikstofuitstoot aan de bron terug te dringen. De stikstofopgave van Overijssel geldt daarbij voor alle sectoren. We zetten daarnaast vol in op het verder versterken van de natuur. In en nabij Natura 2000-gebieden werken we samen aan de instandhouding van de natuur.
(Klik op het rapport voor de volledige PDF)