Stichting Samenleving, Landbouw en Natuur heeft op 17 januari 2024 ingesproken in de Vergadering Steatekommisje Byldfoarmjend van Provincie Fryslân
Geachte statenleden,
Namens onze stichting breng ik de complimenten over aan de ecoloog en schrijver van de Natuurdoelanalyse Rottige Meenthe en Brandemeer. Hij heeft een dikke pluim verdient, want hij moest zijn werk doen zonder harde gegevens.
Volgens de EU-voorschriften had hij zijn analyse moeten baseren op de kwaliteitsontwikkeling van de natuur binnen het gebied. De EU schrijft daartoe relatief eenvoudig uit te voeren monitoringsmethoden voor. Helaas is gerichte monitoring achterwege gebleven. De ecoloog verzucht: “Voor het bepalen van de abiotische condities zijn momenteel geen directe metingen beschikbaar” en “Typische soorten worden niet structureel geïnventariseerd”. Een goede analyse van de natuurkwaliteit is daarom een volstrekt onmogelijke opdracht. Hij heeft zich moeten behelpen met schattingen, modelmatige berekeningen, indrukken en andere lapmiddelen.
De onzekerheid die dit met zich meebrengt is in de tekst niet te missen: in het 143 pagina’s tellende rapport komt maar liefst 1400 keer een uitdrukking voor als “zou kunnen”, “het lijkt erop dat”, “mogelijk” of “misschien”.
Wat de ecoloog wel heeft geconstateerd is dat in acht van de negen onderscheiden habitats geen problemen zijn wat stikstofdepositie betreft. Alleen het veenmosrietland zou tekenen van een teveel aan depositie vertonen. In de andere acht habitats heeft hij geen merkbare hinder aangetroffen, zelfs niet waar de berekende depositie de KDW overschrijdt.
Ondanks deze bevindingen was de ecoloog voor vrijwel alle habitats genoodzaakt de volgende conclusie te trekken: “Verslechtering niet uitgesloten” vanwege gebrek aan data. Een dubieuze conclusie!
Bijzonder verrassend is daarom het advies van de Ecologische Autoriteit: De natuur in het gebied is achteruit gegaan. Verdere verslechtering is niet uit te sluiten en de natuurdoelen zijn niet in zicht. Overbelasting met stikstof is een cruciaal knelpunt. Uitvoering van bron- en herstelmaatregelen is daarom urgent.
Onze stichting constateert een enorme discrepantie tussen de terechte omzichtigheid van de provinciaal ecoloog en de onterechte stelligheid van de Ecologische Autoriteit.
Geachte statenleden,
Het advies heeft een uitermate wankele basis en ontbeert oorzaak-gevolgrelaties. U bent aan zet om dit advies af te wegen tegen de enorme kosten van de voorgestelde herstelmaatregelen en de consequenties daarvan voor de mienskip en de omliggende landbouwbedrijven.
De stichting Samenleving, Landbouw en Natuur acht het onverantwoord om het advies van de Ecologische Autoriteit over te nemen totdat er meer duidelijkheid is over de te verwachten kwaliteitsontwikkeling van de natuur in dit gebied en de regionale sociaaleconomische impact van het maatregelenpakket.
Dank u voor uw aandacht!
Henri Prins
De uitgesproken tekst en de daaropvolgende discussie is HIER te zien, vanaf tijdstip 1:21:00